کد مطلب:336 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:424

احکام جنابت
345 به دو چیز انسان جنب می شود: اول: جماع. دوم: بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، كم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.



346 اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده،آن رطوبت حكم منی دارد، و اگر هیچ یك از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حكم منی ندارد. ولی در زن و مریض، لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلكه اگر با شهوت بیرون آمده باشد، در حكم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.



347 اگر از مردی كه مریض نیست، آبی بیرون آید كه یكی از سه نشانه ای را كه در مساله پیش گفته شد داشته باشد و نداند نشانه های دیگری را داشته یا نه،چنانچه پیش از بیرون آمدن آن آب وضو نداشته، باید وضو بگیرد.



348 مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول كند، و اگر بول نكند و بعداز غسل رطوبتی از او بیرون آید، كه نداند منی است یا رطوبت دیگر حكم منی دارد.



349 اگر انسان جماع كند و به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شود، در زن باشد یا در مرد، در قبل باشد یا در دبر، بالغ باشند یا نابالغ اگر چه منی بیرون نیاید هر دو جنب می شوند.



350 اگر شك كند كه به مقدار ختنه گاه داخل شده یا نه، غسل بر او واجب نیست.



351 اگر نعوذ بالله حیوانی را وطی كند یعنی با او نزدیكی نماید و منی از او بیرون آید غسل تنها، كافی است. و اگر منی بیرون نیاید، چنانچه پیش از وطی وضو داشته باز هم غسل تنها كافی است، و اگر وضو نداشته، احتیاط واجب آن است كه غسل كند، وضو هم بگیرد.



352 اگر منی از جای خود حركت كند و بیرون نیاید یا انسان شك كند كه منی ازاو بیرون آمده یا نه غسل بر او واجب نیست.



353 كسی كه نمی تواند غسل كند ولی تیمم برایش ممكن است، بعد از داخل شدن وقت نماز، بدون جهت با عیال خود نزدیكی كند، اشكال دارد. ولی اگر برای لذت بردن یا ترس از برای خودش باشد اشكال ندارد.



354 اگر در لباس خود منی ببیند و بداند كه از خود او است و برای آن غسل نكرده، باید غسل كند و نمازهایی را كه یقین دارد بعد از بیرون آمدن منی خوانده قضا كند، ولی نمازهایی را كه احتمال می دهد بعد از بیرون آمدن آن منی خوانده، لازم نیست قضا نماید.



چیزهایی كه بر جنب حرام است

355 پنج چیز بر جنب حرام است: اول: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسامی مباركه پیامبران و امامان علیهم السلام، به احتیاط واجب حكم اسم خدا را دارد. دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، اگر چه از یك در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم: توقف شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب آن است كه در حرم امامان هم توقف نكند. چهارم: گذاشتن چیزی در مسجد. پنجم: خواندن سوره ای كه سجده واجب دارد و آن چهار سوره است: اول: سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل) دوم: سوره چهل و یكم (حم سجده) سوم: سوره پنجاه و سوم (و النجم) چهارم: سوره نود و ششم (اقرا) و اگر یك حرف را به قصد یكی از این چهار سوره هم بخواند حرام است.



چیزهای كه بر جنب مكروه است

356 نه چیز بر جنب مكروه است: اول و دوم: خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مكروه نیست. سوم: خواندن بیشتر از هفت آیه از سوره هایی كه سجده واجب ندارد. چهارم: رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و بین خطهای قرآن. پنجم: همراه داشتن قرآن. ششم: خوابیدن، ولی اگر وضو بگیرد یا به واسطه نداشتن آب، بدل از غسل تیمم كند، مكروه نیست. هفتم: خضاب كردن به حنا و مانند آن. هشتم: مالیدن روغن به بدن. نهم: جماع كردن بعد از آن كه محتلم شده،یعنی در خواب منی از او بیرون آمده است.



غسل جنابت

357 غسل جنابت به خودی خود مستحب است، و برای خواندن نماز واجب و مانند آن واجب می شود. ولی برای نماز میت و سجده شكر و سجده های واجب قرآن غسل جنابت لازم نیست.



358 لازم نیست در وقت غسل نیت كند كه غسل واجب یا مستحب می كنم و اگر فقط به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم غسل كند، كافی است.



359 اگر یقین كند وقت نماز شده و نیت غسل واجب كند بعد معلوم شود كه پیش از وقت غسل كرده، غسل او صحیح است.



360 غسل را چه واجب باشد و چه مستحب، به دو قسم می شود انجام داد ترتیبی و ارتماسی.



غسل ترتیبی

361 در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست،بعد طرف چپ بدن را بشوید. و اگر عمدا یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستن مساله به این ترتیب عمل نكند، غسل او باطل است.



362 نصف ناف و نصف عورت را باید با طرف راست بدن و نصف دیگر را باید با طرف چپ بشوید، بلكه بهتر است تمام ناف و عورت با هر دو طرف شسته شود.



363 برای آنكه یقین كند هر سه قسمت، یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را كاملا غسل داده، باید هر قسمتی را كه می شوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید. بلكه احتیاط مستحب آن است كه تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن، و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.



364 اگر بعد از غسل بفهمد جایی از بدن را نشسته و نداند كجای بدن است، باید دوباره غسل كند.



365 اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار كافی است، و اگر از طرف راست باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید. و اگر از سر و گردن باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید.



366 اگر پیش از تمام شدن غسل، در شستن مقداری از طرف چپ شك كند،شستن همان مقدار كافی است. ولی اگر بعد از اشتغال به شستن طرف چپ در شستن طرف راست یا مقداری از آن شك كند یا بعد از اشتغال به شستن طرف راست در شستن سر و گردن یا مقداری از آن شك نماید، نباید اعتنا كند.



غسل ارتماسی

367 در غسل ارتماسی اگر به نیت غسل ارتماسی به تدریج در آب فرو رود تا تمام بدن زیر آب رود غسل او صحیح است، و احتیاط آن است كه یك دفعه زیر آب رود.



368 در غسل ارتماسی اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد از نیت غسل، بدن را حركت دهد، غسل او صحیح است.



369 اگر بعد از غسل ارتماسی بفهمد به مقداری از بدن آب نرسیده، چه جای آن را بداند یا نداند، باید دوباره غسل كند.



370 اگر برای غسل ترتیبی وقت ندارد و برای ارتماسی وقت دارد باید غسل ارتماسی كند.



371 كسی كه روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی كند. ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی كند، صحیح است.



احكام غسل كردن

372 در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاك باشد، ولی در غسل ترتیبی پاك بودن تمام بدن لازم نیست. و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بكشد، كافی است.



373 عرق جنب از حرام نجس نیست و كسی كه از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل كند، صحیح است.



374 اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است،ولی شستن جاهایی از بدن كه دیده نمی شود، مثل توی گوش و بینی، واجب نیست.



375 جایی را كه شك دارد از ظاهر بدن است یا از باطن آن، شستن آن لازم نیست، ولی احتیاط در شستن است.



376 اگر سوراخ جای گوشواره و مانند آن به قدری گشاد باشد كه داخل آن دیده شود، باید آن را شست و اگر دیده نشود شستن داخل آن لازم نیست.



377 چیزی را كه مانع رسیدن آب به بدن است، باید برطرف كند. و اگر پیش از آن كه یقین كند برطرف شده غسل نماید، غسل او باطل است.



378 اگر موقع غسل شك كند، چیزی كه مانع از رسیدن آب باشد، در بدن او هست یا نه، چنانچه شكش منشا عقلایی داشته باشد، باید وارسی كند تا مطمئن شود كه مانعی نیست.



379 در غسل باید موهای كوتاهی را كه جزو بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.



380 تمام شرطهایی كه برای صحیح بودن وضو گفته شد، مثل پاك بودن آب و غصبی نبودن آن، در صحیح بودن غسل هم شرط است ولی در غسل لازم نیست بدن را از بالا به پایین بشوید، و نیز در غسل ترتیبی، لازم نیست بعد از شستن هر قسمت فورا قسمت دیگر را بشوید، بلكه اگر بعد از شستن سر و گردن مقداری صبر كند و بعد طرف راست را بشوید و بعد از مدتی طرف چپ را بشوید، اشكال ندارد. ولی كسی كه نمی تواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری كند، اگر به اندازه ای كه غسل كند و نماز بخواند، بول و غائط از او بیرون نمی آید، چنانچه وقت تنگ باشد، بایدهر قسمت را فورا بعد از قسمت دیگر غسل دهد و بعد از غسل هم فورا نماز بخواند. و همچنین است حكم زن مستحاضه كه بعدا گفته می شود.



381 كسی كه قصد دارد پول حمامی را ندهد یا بدون اینكه بداند حمامی راضی است بخواهد نسیه بگذارد، اگر چه بعد حمامی را راضی كند، غسل او باطل است.



382 اگر حمامی راضی باشد كه پول حمام نسیه بماند ولی كسی كه غسل می كند قصدش این باشد كه طلب او را ندهد، یا از مال حرام بدهد، غسل او صحیح است.



383 اگر بخواهد پول حرام یا پولی كه خمس آن را نداده به حمامی بدهد، غسل او باطل است.



384 اگر مخرج غائط را در آب خزینه تطهیر كند و پیش از غسل شك كند كه چون در خزینه تطهیر كرده حمامی به غسل كردن او راضی است یا نه، غسل او باطل است،مگر اینكه پیش از غسل حمامی را راضی كند.



385 اگر شك كند كه غسل كرده یا نه، باید غسل كند. ولی اگر بعد از غسل شك كند كه غسل او درست بوده یا نه، لازم نیست دوباره غسل نماید.



386 اگر در بین غسل حدث اصغر از او سر زند مثلا بول كند، غسل باطل نمی شود.



387 هرگاه به خیال این كه به اندازه غسل و نماز وقت دارد برای نماز غسل كند، اگر چه بعد از غسل بفهمد كه به اندازه غسل وقت نداشته، غسل او صحیح است.



388 كسی كه جنب شده اگر شك كند غسل كرده یا نه، نمازهایی را كه خوانده صحیح است، ولی برای نمازهای بعد باید غسل كند.



389 كسی كه چند غسل بر او واجب است می تواند به نیت همه آنها یك غسل به جا آورد، یا آنها را جدا جدا انجام دهد.



390 كسی كه جنب است، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد. و اگر بخواهد غسل كند باید آب را طوری به بدن برساند كه دست او به نوشته نرسد.



391 كسی كه غسل جنابت كرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسلهای دیگر نمی شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.